Zdravá strava jako prevence či léčba nachlazení

Zdravá strava jako prevence či léčba nachlazení

Chladné období roku je tu. Můžeme se nějak chránit proti případnému onemocnění dýchacích cest? Jako známá prevence nám pomůže dostatečný příjem vitaminu C, ať už v podobě přírodní či doplněný v době epidemie vitamíny z lékárny. Dodržování pravidel hygieny – je samozřejmostí - opakované a důkladné mytí rukou, otužování, omezit návštěvy kin apod., dobrá celková kondice.

Pro dobrou kondici je třeba dostatek kvalitních bílkovin v jídelníčku a omezení konzumace tučných a sladkých jídel. Bílkoviny (maso, vejce, mléčné výrobky a luštěniny) jsou základní stavební jednotkou protilátek, které potřebujeme v boji proti infekci. Při jejich nedostatku přicházíme o svalovinu, což v případě onemocnění zejm. starších lidí může být zásadní problém – dýchací svaly, pokud ochabnou, nemají sílu odkašlávat a smrtelným se tak může stát při snížené imunitě běžný zápal plic. Pokud při rozvinutém onemocnění nemáme příliš chuť na jídlo, určitě se soustřeďme na dostatečný pitný režim zejm. při horečnatém onemocnění a lehká dobře stravitelná jídla v malém množství dle chuti. Masové a zeleninové vývary, lehké tzn. spíše bílé druhy masa, tepelně upravenou zeleninu.

Zmiňovaný dostatek tekutin je jedna z důležitých zásad zejm. již při rozvinutém onemocnění. Pro usnadnění odkašlávání můžeme střídat i bylinkové čaje např. čaj z černého bezu (podporuje pocení, uvolňuje dýchací cesty), čaj se zázvorem a přidat bylinné sirupy z mateřídoušky či jitrocele, pít heřmánkový čaj či při zvýšené teplotě čaj lipový. Pití zázvorového čaje prohřívá tělo, účinkuje proti bakteriím a virům a při nachlazení uvolňuje hleny a usnadňuje vykašlávání. Zázračný zázvor se používá nejen jako lék, ale i jako kulinářská ingredience zejm. indické a čínské kuchyni. Zázvor má nejen protizánětlivé a dezinfekční účinky, pomáhá i při onemocnění trávicího traktu, bolestem hlavy, onemocnění svalového aparátu a kloubů, cestovních nevolnostech.

Jak připravit zázvorový čaj?

Kousek oloupaného zázvoru nastrouhejte či nakrájejte na drobné kousky, zalijte vařící vodou a nechte chvilku vylouhovat, můžete přidat citronovou či pomerančovou šťávu a med. Upíjejte ho po doušcích co nejteplejší. Množství zázvoru si vyzkoušejte sami, doporučuji udělat čaj do konvičky a nalévat poté do šálku, dlouho louhovaný zázvor má štiplavou chuť, která by vám nemusela chutnat. Pokud si do čaje přidáváte med, dbejte, abyste ho nedávali do vroucího čaje ale až po chvíli, než budete čaj schopni pít. Jen tak zachováte maximum účinných látek.

K osvědčeným přírodním preventivním i léčebným prostředkům z oblasti gastronomie patří odedávna česnek a cibule. K nejúčinnější formě patří čerstvě nadrcený česnek (pomazánky) či syrová cibule. Velmi osvědčeným receptem je pokrájená cibule promíchaná s medem - ponechaná do druhého dne pustí šťávu (požívá se po lžičkách), která účinně rozpouští hleny a má antibiotické účinky. Antibakteriální účinky česneku oficiálně potvrdil známý profesor biologie Louis Pasteur.

Plody Rakytníku řešetlákového obsahují velké množství vitaminu C, je možné zakoupit i čaj na popíjení, zdrojů vitamínu C je mnoho i v sezónní nabídce ovoce a zeleniny.

Podmínkou úspěšného zdolání jakékoliv nemoci je dostatek odpočinku a spánku. Když cítíte jakýkoliv náznak ev. projevu onemocnění, vynechejte určitě fyzická cvičení a odpočívejte, co to jde. Čím dříve zareagujeme, tím máme větší pravděpodobnost, že onemocnění bude lehčí, kratší a bez komplikací.



Spočítat BMI PROGRESS MEDICAL

© 2017, OB klinika a.s. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑