Vaše nejčastější dotazy

Pravidelnost ve stravování

Doporučuje se pravidelný příjem menšího množství potravy 3 až 6x denně. Jídelníček by
tedy měl vždy obsahovat snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři. Příjem potravy často a po
malých dávkách je výhodnější při redukci hmotnosti, a to z důvodu, že lidské tělo při
pravidelném a častém příjmu není nuceno výrazněji snižovat bazální metabolismus, jak se
tomu děje například při držení hladovky nebo při příjmu potravy jednou denně. Když
budeme jíst méně často a větší porce, efekt hubnutí nebude takový, protože v období mezi
jídly se tělo, a zejména metabolismus, vždy nastaví do „úsporného režimu“.

Kdy jíst?

Hlad je velmi zavádějící a hlavně svádějící veličina. Mnoho lidí ráno a dopoledne hlad nemá,
zato odpoledne by snědli vše, co vidí. Hlad nás tedy vede k tomu, že máme tendenci se
přejídat. A přejídání opět vede k nerovnováze v příjmu energie a následnému tloustnutí.
Proto se doporučuje jíst spíše podle toho kolik je hodin, než podle hladu. Velmi důležité je
rozlišování hladu a chuti. V praxi často prvním impulsem pro konzumaci jídla bývá skutečně
hlad, ale při dalším rozhodování vyhrává chuť a v rámci toho pak dochází k nejčastějším
pochybením. Na místě je i vysvětlení pojmu hladovění. V dnešní době u nás v České
republice nikdo nehladoví, ale hladoví například děti v Africe. Hladovění tedy ve skutečnosti
znamená nedostatek živin, vitamínů a minerálních látek.

Práce na směny

Noční směny a nepravidelný režim jsou pro organismus velmi nevýhodné a jsou rizikovým faktorem obezity. Většinou nedostatečně dospáváme, chybí tělu dostatečný čas na regeneraci. Také se nevhodně stravujeme. Máme pocit, že při noční směně nesmíme jíst, protože v noci se nejí. To je velký omyl. Během noční směny bychom měli konzumovat v pravidelných intervalech lehčí jídla, abychom tělu dodávali potřebnou energii a udrželi potřebnou výkonnost. Čím více tuku bude pokrm obsahovat, tím déle se tráví a budeme unavení. Takže malé svačinky s dostatkem zeleniny na noční chroupání.

Mohu se zbavit chutí na sladké?

Odvykání na sladkou chuť jde nejsnáze. Základem je samozřejmě dobře složený výživově hodnotný jídelníček, aby sladkosti nenahrazovaly normální jídlo. Pokračovat pak můžeme nahrazováním cukrovinek ovocem či např. celozrnnými sušenkami, vylepšovat pak můžeme chroupáním třeba mrkvičky či jiné zeleniny, popíjením čaje apod. pokud se chuť dostaví. Většina lidí zjistí po několika málo dnech, že pokud kvalitně jedí, tak chutě na sladké jsou povětšinou ta tam.

Zhubnu, když nebudu jíst?

Pravdou je, že když člověk drží hladovku, tak hubne, protože lidské tělo potřebuje pro své
fungování nepřetržitý přísun energie. Při nedostatku jídla začne tělo využívat své energetické
zásoby – ať už ve formě cukrů, bílkovin nebo tuků. Hladovění je pro lidský organismus
poměrně velká stresová záležitost. Lidské tělo tímto začne šetřit energií – sníží se tzv. bazální
metabolismus. Při dlouhodobějším hladovění, a zejména při snížení množství tukové tkáně,
se u žen zastavuje menstruační cyklus. Organismus by totiž nebyl schopen uživit případného
„dalšího“ člověka. Každá hladovka ale jednou končí. Lidské tělo, které hladovělo, po požití
například velkého množství ať mastného jídla nebo jiného jídla, neumí najednou tuto
potravu zpracovat. Dochází k bolestem v oblasti žaludku, dále se může objevit průjem i
žlučníková kolika. Pokud po hladovce začneme jíst stejným způsobem jako před ní, váha se
velmi rychle vrátí zpět a často je ještě vyšší než před hladovkou. Tento „jojo efekt“ je
způsoben nastavením zejména hormonů štítné žlázy. Uplatňují se ale i jiné faktory. Lidské
tělo stresováno hladověním si přijatou potravu radši ukládá do zásob – zejména tukových,
kdyby opět přišlo období hladovění. Hladovka trvající déle než jeden den je za účelem
redukce váhy jednoznačně nevhodná.

Kdy jíst naposledy?

Hlavní problém je v tom, že mnoho z nás bezmyšlenkovitě večer při televizi sní různé
pochutiny. Zde pak bývá často zcela nezvladatelný energetický přísun. Z nutričního hlediska
je víceméně jedno, zda poslední jídlo budete jíst v 17 nebo v 19 hodin. Důležitá je
energetická hodnota požitého jídla. Je tedy rozdíl, zda bude k večeři knedlo vepřo zelo nebo
dietně upravená ryba či zeleninový salát. Obecně se doporučuje nejíst cca 2 až 3 hodiny před
spaním.

Zařazovat light výrobky?

Používání light výrobků vede velmi často k pocitům, že těchto výrobků je možné sníst více než těch standartních výrobků. Energetická hodnota je však často stejná jako u výrobků
standardních. Tuk je zde většinou nahrazován škroby nebo jinými přísadami. Light tedy ve
skutečnosti znamená snížený obsah tuku. Při požívání těchto výrobků by měla platit „zlatá
střední cesta“. Obecné pravidlo je takové, že bychom měli do svého jídelníčku zařazovat
mléčné výrobky do 3% tuku a sýry do 30%.
Stejná situace je i u některých výrobků označovaných DIA. Zde pak sacharidy bývají
nahrazeny tuky, takže výsledná energetická hodnota bývá často vyšší a tedy pro diabetiky a
obézní zcela nevhodná.

Obezita a genetika

Člověk dědí dispozice k obezitě, cukrovce, atd., ale tyto geny, pokud jim nedáme příležitost,
se vůbec nemusí projevit nebo pouze v omezené míře. To znamená, že pokud jsou obézní
rodiče, my sami obézní být nemusíme, pokud se budeme racionálně stravovat a k tomu se
přiměřeně pohybovat. Velmi často ale dochází k situaci, kdy obézní rodiče naučí své
potomky nezdravě se stravovat. Nezdravé stravování následně vede k rozvoji obezity i u dětí.
Kromě stravování jsou to i pohybové návyky, které pokud nejsou rozvíjeny v dětství, jen
velmi těžko se učí později.



Spočítat BMI PROGRESS MEDICAL

© 2017, OB klinika a.s. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑