Saláty

Saláty

Mexický salát s nachos a kousky grilovaného kuřete přelitý avokádovým dresinkem

Ingredience:

  • rajčata, okurky,
  • kukuřice,
  • červené fazole,
  • 120g kuřecí prsíčko,
  • nachos,
  • avokádo,
  • sůl,
  • pepř,
  • česnek,
  • římský kmín,
  • koriandr,
  • červená cibule,
  • zakysaná smetana,
  • olivový olej,
  • limetová šťáva.

Postup:

Smícháme na kostičky nakrájené okurky, rajčata s červenými fazolemi, kukuřicí a červenou cibulí. Kuře prsíčko nakrájené na kostičky upečeme. Avokádo dresink – pyré z avokáda smícháme s česnekem, olivovým olejem, limetovou šťávou, solí, pepřem, římským kmínem, zakysanou smetanou. Smícháme nakrájenou zeleninu s avokádo dresinkem a navrch dáme teplé kuřecí prsíčko na kostičky, dekorujeme několika tortillovými chipsy, koriandrem a na vějířek nakrájený avokádem.


Teplý salát z červené čočky s rukolouSalát u čočky a rukoly

Ingredience:

  • 3 rajčata,
  • 100 g červené čočky,
  • 50 g zázvoru,
  • 100 g salátových listů (rukola, mladý špenát, polníček,..),
  • 2 šalotky,
  • 1 stroužek česneku,
  • 100 ml olivového oleje,
  • 1 lžičku mletého kardamonu,
  • 200 ml zeleninového vývaru.

Postup:

Rajčata nakrojíme na špičce do kříže, spaříme a oloupeme. Pak vyndáme jadřince a dužinu nakrájíme na kostičky. Šalotku nakrájíme najemno. Oloupaný česnek prolisujeme a zázvor nakrájíme na jemné nudličky. Na oleji orestujeme šalotku, zázvor, česnek, kardamon a rajčata. Vsypeme čočku, promícháme a zalijeme vývarem. Dusíme 5 minut, až čočka změkne. Připravíme salátek ze zelených listů a čočku s ním servírujeme.


Salát z červené cibule a pomerančů

Ingredience:

  • pomeranče,
  • červená cibule,
  • rozinky,
  • černé olivy,
  • kešu oříšky,
  • máta,
  • malinový ocet,
  • sůl,
  • pepř,
  • cibulové krutony.

Postup:

Pomeranče oloupeme a vykrájíme z nich filety, na stejnou velikost nakrájíme červenou cibuli. Smícháme malinový ocet se solí, olejem a pepřem a vytvoříme dresink. Rozinky a cibuli necháme marinovat v dresinku pak přidáme filety z pomerančů, kešu oříšky, černé olivy nakrájené na plátky. Nakonec zamícháme nakrájenou mátu. Dekorujeme cibulovými krutóny.


Nicoise salátSalát Nicole

Ingredience:

  • 1 ks ledový nebo římský salát,
  • 250 g fazolové lusky zelené- celé (nejlépe čerstvé, jen lehce uvařené v osolené vodě),
  • 500g uvařené brambory na kostičky,
  • 4 ks vařené vejce nakrájené na 1/4,
  • 4 ks ančovičky,
  • 200g tuňák,
  • olivy podle chuti,
  • sůl,
  • čerstvě mletý pepř.

Dresink:

  • 100 ml olivový olej,
  • 40 ml vinný ocet,
  • 1 lžíci majonézy a 1 lžíci dijonské hořčice.

Zeleninový salát s hlívou ústřičnou Zeleninový salát s hlívou ústřičnou

Ingredience + postup:

  • 50-100 g hlívy ústřičné,
  • 150 g ledového salátu,
  • 1-2 rajčata,
  • 1 žlutá paprika,
  • ½ červené cibule,
  • lžička olivového oleje,
  • sůl, pepř a čerstvá bazalka.

Na olivovém oleji restujeme cibulku s hlívou ústřičnou po dobu 2 až 3 minut. Do větší misky nastrouháme ledový salát, nakrájíme rajčata a papriku. Vmícháme orestovanou hlívu, dochutíme troškou soli, pepře a čerstvou bazalkou. Podáváme s celozrnným pečivem. Salát můžete dochutit octem balsamico.


Fenyklový salát s jablkem či pomerančem Fenyklový salát a jablkem či pomerančem

Postup:

Nakrájíme 1 fenykl na podélné kroužky (jako cibuli), stejně pokrájíme jablko bez jádřince a zjemníme troškou sladkokyselé zálivky. Varianta receptu je s pomerančem namísto jablíčka.


S restovanou karotkou a paprikou

Ingredience - 4 porce:

  • 100g římského salátu,
  • 100g salátu frisée,
  • 2 karotky,
  • 1 žlutá paprika,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 PL panenského olivového oleje,
  • sůl,
  • červený vinný ocet,
  • hobliny parmezánu na ozdobení.

Postup:

Opláchněte oba druhy salátu i zeleninu. Karotku oškrábejte a pokrájejte na tenké šikmé plátky, dobře to jde škrabkou. Papriku zbavte semen a nakrájejte na nudličky, česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Listy salátu natrhejte do salátové mísy.

V pánvi rozehřejte olej a vsypte karotku a papriku spolu s česnekem. Minutu zprudka opékejte, pak stáhněte z ohně, dokud je zelenina ještě pevná. Osolte a vmíchejte do salátu. Ochutnejte, případně ještě osolte nebo přikyselte octem. Ozdobte hoblinkami parmezánu a podávejte.

Příznivci pikantních chutí mohou spolu se zeleninou opéct i jednu pokrájenou chilli papričku.


Domácí Caesar salátCesar salát

Postup:

Ideálně 3 druhy listových salátů, doporučuji římský, hlávkový, kudrnavý. Můžou se však smíchat jakékoliv druhy salátu dle chutě a možností. Saláty nakrájíme (natrháme) na menší kousky, zakápneme olivovým olejem, citronem a lehce osolíme. Na pánvi osmažíme kousky prosciutta, lepší prorostlejší aby se nemusel přidávat tuk, nebo možno použít slaninu. Přidáme na malé proužky nakrájené kuřecí prso, opepříme čerstvě namletým pepřem (bílý ideální) a trochu osolíme, smažíme do měkka (zlatova). Maso přidáme do salátu a je hotovo, můžete přidat hoblinky parmazánu anebo nastrouhaný eidam 30%.


Waldorf salátWaldorf salát

Ingredience:

  • 500g křehká červená jablka nakrájená na kostičky,
  • šťáva z ½ citronu,
  • 4 stonky celeru řapíkatého (nebo syrovou bulvu),
  • 150ml majonéza,
  • sůl,
  • pepř bílý,
  • 90g ořechů nasekaných nahrubo,
  • petrželka.

Postup:

Smíchat jablka s citronovou šťávou a přidat řapíkatý celer (nebo syrovou bulvu), majonézu, sůl, pepř a zlehka promíchat. Prochladit, před podáváním přidat ořechy.



Spočítat BMI PROGRESS MEDICAL

© 2017, OB klinika a.s. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑