Polévky

Domácí zeleninový vývarDomácí zeleninový vývar

Připravujete si zeleninový vývar? Pokud ne, připravujete se o lahodnější chuť vašich polévek. Vydrží několik dní v lednici či měsíců v mrazáku. Zužitkujete řadu odřezků, košťálů a stonků ze zeleniny, které byste jinak vyhodili, přidáte něco obyčejné zeleniny – většinou stále přítomnou kořenovou zeleninu a tu kterou zrovna ve vaší lednici doma najdete, cibuli, koření, studenou vodu a můžete začít. Je opravdu jedno, jaké suroviny a jaký postup použijete. Základ z kořenové zeleniny dává vývaru chuť a vůni, pokud neoloupeme cibuli dá našemu vývaru i zlatavé zabarvení. Suroviny nakrájíme na kostky, jejichž velikost nám určuje dobu vaření. Přibližně počítejte s půlhodinkou. Vývar poté přecedíme a zchlazený uschováme do lednice. Pokud z vývaru budeme připravovat polévku ihned, můžeme již do vařícího se vývaru přidat již jen něco málo různě pokrájené zeleniny a budeme překvapeni lahodnou chutí výsledné polévky, než kdybychom použili na základ vaření vodu. Polévka je poté hotova do pár minut, jen aby přidaná zelenina uvařila na skus. Pokaždé bude vaše polévka originálem dle toho, jaké suroviny na vývar použijete.


Brokolicová polévka Brokolicová polévka

Opravdu rychlá polévka, můžete ji ozdobit uzeným lososem a zakysanou smetanou.

Ingredience – 4 porce:

  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 400 g brokolice,
  • sůl,
  • pepř,
  • event. uzený losos (není nutno),
  • 1 lžíce zakysané smetany na talíř před podáváním.

Postup:

V litru zeleninového vývaru uvařte 400 g brokolice. Rozmixujte, přidejte sůl a pepř. Na talířích ozdobte lžící smetany a uzeným lososem.

Varianta: orestovat na drobno kořenovou zeleninu, poté pokračovat viz výše – zalít vývarem, kde se bude vařit brokolice.


Mrkvová se zázvoremMrkvová polévka se zázvorem

Ingredience – 4-6 porcí:

  • 6 velkých mrkví,
  • 100 ml oleje,
  • 1 malá cibule,
  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • 1 limeta,
  • kousek zázvoru,
  • 100g zakysaná smetana (11-12%),
  • hladkolistá petržel nebo koriandr,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

Očištěnou mrkev nakrájíme na větší kousky (asi 5 cm) a spolu s nadrobno nakrájenou cibulí jí chvilku restujeme na rozehřátém oleji, až cibule zesklovatí. Zalijeme horkým vývarem, přidáme nahrubo nakrájený oloupaný zázvor a vaříme asi 10 minut, než mrkev změkne. Nerozváříme jí. Pomocí tyčového mixéru rozmixujeme polévku do hladka. Dochutíme solí, pepřem a šťávou z půlky limety. Můžeme přidat i zakysanou smetanu. Podáváme s čerstvě mletým pepřem, hrubě posekanou zelenou bylinkou a dílkem limety pro případné dochucení.


Francouzská pórková polévka vichyssoise Francouzská pórková polévka

Ingredience – 4-6 porcí:

  • 2 pórky, pouze bílá část, na kolečka,
  • 2 cibule,
  • 2 brambory na kostky,
  • 100ml oleje,
  • 1,5 litru zeleninového vývaru,
  • 250 ml smetany na vaření,
  • pažitka,
  • sůl,
  • bílý pepř .

Postup:

Máslo necháme rozpustit. Přidáme nakrájená kolečka pórku a nakrájenou cibuli, mírně necháme zesklovatět, nesmí zhnědnout. Přidáme kostky brambor a vše promícháme. Přilijeme zeleninový vývar, ochutíme solí a uvedeme do varu. Ztlumíme plamen a necháme pod pokličkou vařit jen za mírného probublávání 20-25 minut. Uvařenou polévku začneme mixovat. Nejdříve opatrně jen pulzy a pak několik minut až je polévka úplně hladká. Můžeme přidat smetanu a dobře ji do polévky zamícháme. Navrch posypeme nasekanou pažitkou.


Dýňová polévka                             Dýňová polévka

Ingredience – 4 porce:

                                                                                                                                                      

  • 1 cibule,
  • 400 g dýně na kostky,
  • 100 g mrkev nadrobno,
  • event. 1 jablko,
  • event. brambor,
  • 2 PL másla/oleje olivového/řepkového,
  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • zakysaná smetana na ozdobení/dochucení před podáváním na talíř.

Postup:

Zesklovatět cibuli, poté orestovat dýni, mrkev, event. jablko či možno přidat brambor, podlijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Rozmixujeme, osolíme, přidáme kurkumu, event.šťávu z nastrouhaného kousku zázvoru. Můžeme ozdobit mandlovými lupínky či opraženými dýňovými semínky a zakysanou smetanou.


Špenátová polévka

                                                                                                                                          Špenátová polévka

Můžete ji připravit z čerstvých špenátových listů nebo ze špenátu mraženého.

Ingredience – 4 porce:

  • 700 g čerstvých špenátových listů nebo 500 g mraženého listového nebo sekaného špenátu,
  • sůl na dochucení,
  • 3 lžíce másla,
  • 1 menší cibule nakrájená nadrobno,
  • 500 ml hovězího vývaru,
  • 250 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany,
  • špetka muškátového oříšku,
  • 5 lžic čerstvě nastrouhaného parmazánu,
  • osmažené kostičky chleba k podávání

Postup:

Čerstvý špenát důkladně propláchněte ve studené vodě, aby na něm nezůstaly zbytky hlíny. Nechte ho okapat, vložte do hrnce, přidejte sůl, zakryjte pokličkou a na středním plamenu povařte asi 3 min. do změknutí. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu a nasekejte ho. Mražený špenát nechte pomalu rozmrazit v troše vody v hrnci a osolte. V polévkovém hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli tak, aby získala světle zlatou barvu. Přidejte špenát a dvě až tři minuty míchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přiveďte k varu a nechte na mírném plamenu asi deset minut bublat. Těsně před koncem varu přisypte nastrouhaný parmazán a podle potřeby dosolte. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.


Zimní Minestrone

                                                                                                                                    Zimní Minestrone

Základ chuti tu tvoří trojice cibule-mrkev-celer; ostatní už můžete dodávat podle vlastní fantazie

Ingredience – 4 porce:

  • 2 lžíce řepkového oleje,
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená,
  • 2 velké mrkve, pokrájené,
  • 2 řapíky celeru, nasekané,
  • 1 středně velká brambora,
  • 2 stroužky česneku,
  • 400 g konzervovaných rajčat,
  • 1 l zeleninového vývaru,
  • 2 lžičky sekaných šalvějových lístků,
  • několik listů kapusty, nakrájených,
  • 400 g konzervovaných bílých fazolí,
  • sůl,
  • pepř a petrželka na dochucení.

Postup:

Řepkový olej rozehřejte v hrnci, vsypte cibuli. Smažte asi pět minut. Vsypte očištěné a pokrájené mrkve, celer, bramboru a oloupaný nasekaný česnek. Důkladně promíchejte a asi pět minut smažte. Přidejte rajčata, zalijte vývarem, vsypte šalvěj (máte-li sušenou, rozemněte ji) a uveďte do varu. Promíchejte, snižte plamen a vařte asi půl hodiny, po 15 min přidejte pokrájenou kapustu. Nakonec vmíchejte scezené propláchnuté fazolky a petrželku, osolte a opepřete podle chuti. Polévku podávejte s krutony nebo pečivem.



Spočítat BMI PROGRESS MEDICAL

© 2017, OB klinika a.s. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑