Hlavní jídla

Hlavní jídla

Krůtí maso zapečené se zeleninou a kuskusem

Ingredience – 2 porce: 

  • 100 g růžiček kapusty (uvařených a rozpůlených),
  • půl pórku,
  • máslo na vymazání formy,
  • špetka muškátového oříšku,
  • 125 g krůtích prsou pečených,
  • 50 ml sójové smetany,
  • 10 g hrubozrnné hořčice,
  • 1 lžička strouhaného parmazánu,
  • 40 g vařeného celozrnného kuskusu,
  • sůl a pepř.

Postup:

Zahřejte troubu. Do zapékací mísy vymazané máslem naskládejte kapustičky a pórek. Osolte a opepřete, posypte strouhaným muškátovým oříškem. Navrch naskládejte krůtí maso a na něj rovnoměrně naneste zakysanou smetanu smíchanou s hořčicí. Posypte hrstí strouhaného parmazánu. Zapečte po dobu asi 15 minut. Podávejte s vařeným kuskusem.


Hovězí z jednoho hrnce

Postup:

Hovězí na velké kostky, okořeníme čerstvě namletým pepřem (barevný), osmahneme na cibulce, aby se maso zatáhlo a poté zalijeme konzervou s loupanými rajčaty a přidáme půl rajského protlaku (nebo více či méně podle toho kolik je masa). Necháme chvíli provařit, osolíme, trochu mletého chilli a vše dáme do trouby. Pečeme cca 1,5 hod. dokud maso není měkké. Poté vyndáme z trouby a přidáme na velké kusy nakrájené brambory, kolečka mrkve a přepůlené zelené fazolové lusky. Po přidání zeleniny dolijeme do kastrolu vodu, aby vše bylo ponořené. Pořádně promícháme, popřípadě dochutíme a dáme péct na další cca 30 min. dokud zelenina nezměkne. Je to velmi nenáročné a chutné, chutě zeleniny a masa se promíchají, není třeba jakékoliv přílohy, protože je dopékáno s bramborem.


Jáhlové rizotoJáhlové rizoto

Ingredience - 1 porce:

  • Půlka červené papriky,
  • 1 malá cuketa,
  • 1 malý lilek,
  • 1 cibule,
  • 150 ml vývaru,
  • 100 g vařených jáhel,
  • půl lžíce sezamového oleje,
  • 125 g rajčat,
  • 1 stroužek česneku,
  • lžička tymiánu,
  • rozmarýnu a bazalky,
  • sůl,
  • pepř,
  • 150 g čerstvé zeleniny (mrkev, okurka, paprika,...).

Postup:

Jáhly uvařte ve vývaru asi 25 minut. Trochu vývaru ponechejte. Nakrájejte zeleninu. V kastrolu rozehřejte olej a na něm opékejte lilek. Po 10 minutách přidejte bylinky a česnek. Vedle na pánvi na troše oleje osmahněte cibulku, přidejte cuketu a papriku. Poté tuto směs včetně rajčat přidejte k lilku. Zalijte zbylým vývarem. Ochuťte solí a pepřem. Na talíři jáhly přelijte zeleninovou omáčkou. Přikusujte čerstvou zeleninu.


Kuskus s kuřetem a rukulou Kuskus s kuřetem a zeleninou

Ingredience - 4 porce:

  • 300g kuřecích prsou,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička kari koření,
  • 60 g jarní cibule,
  • 250 g celozrnného kuskusu,
  • citrónová šťáva a kůra z půlky citronu,
  • 1 lžička pomerančové kůry,
  • 50 g červené papriky,
  • 4 lžíce rozinek (asi 40g),
  • 80 g černých oliv,
  • 100 g rukoly,
  • 200 g salátových listů.

Postup:

Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, osolíme a promícháme s kari kořením. V pánvi zpěníme na oleji najemno pokrájenou cibulku, přidáme maso a opečeme ho ze všech stran. Salátové listy a rukolu omyjeme a osušíme. Kuskus připravíme podle návodu na obalu a promícháme s masovou směsí. Přidáme citronovou kůru a šťávu, pomerančovou kůru, červenou papriku, omyté a předem namočené rozinky, olivy, sůl, mletý pepř a část lístků natrhané rukoly a dobře promícháme. Podáváme se zbylou rukolou a salátovými listy.


Čočkový salát s tofuČočkový salát s kousky tofu

Ingredience - 1 porce:

  • 60 g vařené čočky,
  • 1 čl olivového oleje,
  • 1 čl sezamového oleje,
  • 20g uzeného tofu,
  • ¼ malé cibule,
  • ½ malé nakrájené červené papriky,
  • 1 polévková lžíce arašídů,
  • 1 čl vinného octa,
  • sůl,
  • pepř,
  • hnědý cukr,
  • ½ čl agáve sirupu

Postup:

Do teplé čočky vmíchejte olej, cibuli, nadrobno nakrájené tofu a papriku. Zálivka: prošlehejte ocet, agáve sirup, sůl, pepř, trochu vody – vmíchejte do čočky. Ev. přidejte arašídy.


Zapékaný mangold s kousky kuřeteZapíkaný mangold s kuřetem

Ingredience - 4 porce:

  • 1 kg mangoldu,
  • sůl,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 4 filety z kuřecích prsou,
  • každý cca 120 g,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • muškát,
  • mletý pepř,
  • 100 ml smetany,
  • 100 g créme fraiche,
  • 100 g strouhaného sýru.

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Umyjeme mangold, listy odtrháme od stonku a pokrájíme na proužky. Nejprve stonky blanšírujeme (povaříme 1-2 minuty ve slané vodě), poté přidáme proužky listů a vaříme další 1-2 minuty. Vše scedíme a necháme vychladnout. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli pokrájíme na proužky a česnek na plátky. Omyjeme kuřecí prsa, osušíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli a česnek zpěníme na horkém oleji, přidáme kuřecí maso, krátce ho osmahneme a přidáme mangold. Ochutíme solí, pepřem a muškátem a vše vložíme do zapékací mísy. Smetanu smícháme s créme fraiche a se sýrem, také dochutíme solí, pepřem a muškátem a přelijeme tím směs. V troubě zapékáme 15 až 20 minut.


Lilek zapečený s rajčaty a celozrnným chlebemZapečený lilek s rajčaty

Ingredience - 1 porce:

  • 150 g lilku,
  • 1 lžíce sezamového oleje,
  • 150 g rajčat,
  • 1 stroužek česneku ,
  • 30 g ovčího sýru,
  • 1 lžíce sekané bazalky,
  • 1 plátek celozrnného žitného chleba,
  • 25 ml zeleninového vývaru,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:

Lilek nakrájejte na plátky, v pánvi na rozehřátém oleji jej opékejte z obou stran. rajčata nakrájejte na kolečka. Česnek prolisujte a promíchejte s bazalkou a strouhaným sýrem. Předehřejte troubou na 200 stupňů Celsia. Do zapékací misky střídavě prokládejte lilek, rajče a chléb (nakrájené na malé čtverce)- Osolte, opepřete a posypte sýrovou směsí. Zakapejte vývarem a olejem. Zapékejte asi 30 minut.


Pestrá fazolová pánev

Ingredience – 4 porce:

  • 2 střední červené cibule,
  • panenský olivový olej,
  • 2 stroužky česneku,
  • nakrájené nadrobno,
  • 1 lžíce čerstvých rozmarýnových nasekaných lístků,
  • 300 g třešňových přepůlených rajčátek,
  • 2x 400g konzerva bílých fazolí,
  • 4 lžíce balzamikového octa,
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř,
  • 1 lžíce hladkolisté nasekané petrželky,
  • nasekané.

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C. Jednu cibuli nakrájejte na měsíčky a spolu s rajčátky jirozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte lžící olivového oleje, opepřete, osolte apečte 20 minut. Nadrobno nakrájejte druhou cibuli a na 2 lžících oleje ji zvolna opékejte spolu s česnekem a rozmarýnem asi 10 minut do měkka. Přidejte propláchnuté a scezené fazole, balzamikový ocet, osolte, opepřete a společně prohřejte. Vmíchejte pečená rajčata s cibulí z trouby apetrželku. Můžete na závěr doplnit hoblinami parmazánu.


Fasolada na řecký způsobFasolada

Postup:

Uvaříme fazole - ideálně gigantické. Vodu několikrát přivedeme varu a scedíme (až 3x). Poslední vodu s fazolí si necháme vedle.

Mezitím ve větším kastrolu osmahneme na řepkovém oleji a necháme zesklovatět cibuli mix červené a bílé 2-4 ks podle velikosti. Přidáme na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev 2-4ks, na menší proužky papriku žlutá 1ks červená 1 ks popř. zelená 1ks. Dále přidáme nať z jednoho celeru, měsíček na malé kousky nakrájené dužiny z celeru a na jemno nakrájenou petržel. Vše zasmahneme a přidáme 2 plechovky oloupaných nakrájených rajčat. Necháme povařit, dokud zelenina trochu nezměkne, poté do připraveného základu přidáme předvařené fazole. Musí být potopené, proto přiléváme poslední vývar z fazolí. Pro chuť přidáme několik pokrájených sušených rajčat naložených v olivovém oleji. Vše dáme do trouby a pozvolna necháme péct, dokud není zelenina měkká.

Jako koření používáme pouze sůl, mletý pepř popř. rigany (tzn. oregáno) vše podle chuti.


Hovězí na kari s dýní Hovězí na kari s dýní

Ingredience:

  • 500 g hovězí kýty,
  • 2 červené chilli papričky,
  • 700 g dýňové dužiny,
  • 150 g zelených fazol. lusků,
  • trochu nastrouhané citronové kůry,
  • sůl,
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžíce červené pasty z karí,
  • šťáva ze 2 limet,
  • 6 lžic kokos. krému,
  • 500 ml vývaru,
  • 2 lžíce ústřicové omáčky,
  • 1 lžíce cukru,
  • lístky bazalky

Postup:

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Chilli papričky zbavíme jader, opereme a nakrájíme na kolečka. Dýni nakrájíme na kostičky. Fazolky opláchneme a nakrájíme. Rýži uvaříme ve slané vodě podle návodu na obalu. Mezi­tím na pánvi wok rozpálíme olej osmahneme na něm maso a poté je vyjmeme. Přidáme pastu z kari a za stálého míchá­ní dusíme asi 1 minutu. Přimícháme dýni, fazolky, chilli papričky, citronovou kůru, limetovou šťávu, kokosový krém, vývar, ústřicovou omáčku a cukr. Vaříme na mírném ohni asi 25 minut. Maso přidáme do omáčky a prohřejeme.



Spočítat BMI PROGRESS MEDICAL

© 2017, OB klinika a.s. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na Profesionální CMS | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑